Kamermuziek Lab

Rubens Consort Kamermuziek Lab 2019

Het Rubens Consort Kamermuziek Lab wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds (Constant van Gestel Fonds en Mimi Cohen-Trijbits Fonds), de van den Berch van Heemstede Stichting en in de provincie Utrecht het Fentener van Vlissingen Fonds.Het Kamermuziek Lab is een unieke kamermuziekervaring voor drie young professionals: een concerttournee samen met het Rubens Consort, aangevuld met coaching in het zelf lesgeven en podiumpresentatie. Het traject is een vervolg op de Rubens Quartet Prijs (jaarlijks sinds 2009), zoals het Rubens Consort een nieuwe gedaante is van het voormalige Rubens Quartet (2000-2016).

Op voordracht van het Prinses Christina Concours selecteren we jaarlijks drie jonge talenten, die de kans krijgen om op een intensieve en op de praktijk gerichte manier kennis te maken met het fenomeen samenspelen. Samen met twee leden van het Rubens Consort wordt een zorgvuldig samengesteld programma ingestudeerd. In feite verzorgen wij hiermee een serie masterclasses op maat, inclusief daadwerkelijk samenspel met gespecialiseerde kamermusici. Het ingestudeerde programma voeren wij uit in drie van de belangrijkste zalen van Nederland, waardoor de essentiële podiumervaring wordt toegevoegd aan de praktijklessen. De geselecteerde musici voor 2019 zijn violiste Pieternel Tils (19), altvioliste Sedna Heitzman (18) en cellist Theodoor Heyning (19).
Het Consort wil Nederlanders van alle leeftijden bij het kamermuziekgenre betrekken en hun beleving zoveel mogelijk verdiepen. Een op een door samen te spelen met young professionals, daarnaast door jongere kinderen actief te laten participeren, en tenslotte door het resultaat op de podia te delen met talloze concertgangers. De samenwerking met het Prinses Christina Concours is reeds elf jaar lang een vaste waarde in ons concertseizoen.

Eind april 2019, op het prachtige landgoed Berkenrode te Heemstede gaat het officiële gedeelte van het Kamermuziek Lab 2019 van start. Daar gaan wij drie dagen lang hard werken aan het Brahms Strijksextet opus 18, een Vivaldi duo voor twee cello's en aan het strijktrio "Terzetto" van Dvořák. Dit intensieve weekend zal worden afgesloten met een informeel optreden voor genodigden op de zondagmiddag. Tijdens ieder concert zal een van de laureaten een mondelinge toelichting geven aan de toehoorders. De musici van het Rubens Consort hechten bijzonder aan deze vorm van communicatie met het publiek, en hebben daarom deze vaardigheid ook bij de young professionals aangemoedigd.

Ter afsluiting van het Lab zullen alle zes musici een bezoek aan de Stichting Kindersymfonie brengen. Een dag lang worden de jonge muzikantjes daar ondergedompeld in het kamermuziekgenre. De prijswinnaars van het Prinses Christina Concours zullen hun eerste stapjes in het coachen van de kinderen zetten, en worden daarin steeds begeleid door de musici van het Rubens Consort. Al met al voor iedereen een leerzame ervaring, die zal culmineren in een spannend slotoptreden in de kerk van Postwijck te Baambrugge. De leerlingenensembles zullen optreden, gevolgd door een workshop kamermuziek en een educatief optreden van het Kamermuziek Lab ensemble met Brahms en Dvořák.

We kijken met tevredenheid en gepaste trots terug op vorige edities Kamermuziek Lab. Alle doelgroepen, van het concertpubliek tot de Prinses Christina Concours laureaten en de jonge muzikantjes van de Kindersymfonie, zijn op een actieve en inspirerende manier aangesproken en geënthousiasmeerd voor het kamermuziekgenre. De artistieke ontwikkeling die we de young professionals hebben zien en horen doormaken, was indrukwekkend. Voor ons is die metamorfose het bewijs van de zin en noodzaak van het Kamermuziek Lab, en een inspirerende stimulans om dit project in nieuwe concertseizoenen voort te zetten. We kijken enorm uit naar de volgende editie in april/mei 2019!

In de zomer van 2018 vond de tweede Amerikaanse editie van het Kamermuziek Lab plaats. Tijdens de Indiana University Summer String Academy in Bloomington (IN) hebben we met drie geselecteerde jonge talenten (violist Casey Reed, altvioliste Alice Ford en cellist Sebastian Berofsky) een maand lang gewerkt aan het Strijkkwintet in A, opus 18 van Mendelssohn. Het was een ontzettend inspirerende maand en we zijn al bezig met plannen voor de volgende editie in de zomer van 2018!