Educatie

Signs, Games & Messages

Altviolist Roeland Jagers bracht zijn ideeën en ervaring in het kamermuziekgenre onder woorden in het beknopte handboek “Signs, Games & Messages” dat u hieronder kunt inzien (Engels).

Download PDF

Rubens Consort Kamermuziek Lab 2021

Het Kamermuziek Lab is een unieke kamermuziekervaring voor drie young professionals: een concerttournee samen met het Rubens Consort, aangevuld met coaching in het zelf lesgeven en podiumpresentatie. Het traject is een vervolg op de Rubens Quartet Prijs (jaarlijks sinds 2009), zoals het Rubens Consort een nieuwe gedaante is van het voormalige Rubens Quartet (2000-2016).

Wij selecteren jaarlijks drie jonge talenten, die de kans krijgen om op een intensieve en op de praktijk gerichte manier kennis te maken met het fenomeen samenspelen. Samen met twee leden van het Rubens Consort wordt een zorgvuldig samengesteld programma ingestudeerd. In feite verzorgen wij hiermee een serie masterclasses op maat, inclusief daadwerkelijk samenspel met gespecialiseerde kamermusici. Het ingestudeerde programma voeren wij uit in drie van de belangrijkste zalen van Nederland, waardoor de essentiële podiumervaring wordt toegevoegd aan de praktijklessen. De geselecteerde musici voor 2021 zijn violiste Felicia Bao (17), altvioliste Elin Haver (17) en cellist Jertil Olah (17).
Het Consort wil Nederlanders van alle leeftijden bij het kamermuziekgenre betrekken en hun beleving zoveel mogelijk verdiepen. Een op een door samen te spelen met young professionals, daarnaast door jongere kinderen actief te laten participeren, en tenslotte door het resultaat op de podia te delen met talloze concertgangers. Deze samenwerking is reeds dertien jaar lang een vaste waarde in ons concertseizoen.

Eind april 2019, op het prachtige landgoed Berkenrode te Heemstede ging het officiële gedeelte van het Kamermuziek Lab 2019 van start. Daar hebben wij drie dagen lang hard gewerkt aan het Brahms Strijksextet opus 18, een Vivaldi duo voor twee cello's en aan het strijktrio "Terzetto" van Dvořák. Dit intensieve weekend werd afgesloten met een informeel optreden voor genodigden op de zondagmiddag. Tijdens ieder concert heeft een van de laureaten een mondelinge toelichting gegeven aan de toehoorders. De musici van het Rubens Consort hechten bijzonder aan deze vorm van communicatie met het publiek, en hebben daarom deze vaardigheid ook bij de young professionals aangemoedigd.

Ter afsluiting van het Lab hebben alle zes musici een bezoek aan de Stichting Kindersymfonie gebracht. Een dag lang werden de jonge muzikantjes daar ondergedompeld in het kamermuziekgenre. De prijswinnaars van het Prinses Christina Concours hebben hun eerste stapjes in het coachen van de kinderen gezet, en werden daarin steeds begeleid door de musici van het Rubens Consort. Al met al voor iedereen een leerzame ervaring, die geculmineerd heeft in een spannend slotoptreden in de kerk van Postwijck te Baambrugge. De leerlingenensembles hebben opgetreden, gevolgd door een workshop kamermuziek en een educatief optreden van het Kamermuziek Lab ensemble met Brahms en Dvořák.

We kijken met tevredenheid en gepaste trots terug op vorige edities Kamermuziek Lab. Alle doelgroepen, van het concertpubliek tot de Prinses Christina Concours laureaten en de jonge muzikantjes van de Kindersymfonie, zijn op een actieve en inspirerende manier aangesproken en geënthousiasmeerd voor het kamermuziekgenre. De artistieke ontwikkeling die we de young professionals hebben zien en horen doormaken, was indrukwekkend. Voor ons is die metamorfose het bewijs van de zin en noodzaak van het Kamermuziek Lab, en een inspirerende stimulans om dit project in nieuwe concertseizoenen voort te zetten. We kijken enorm uit naar de volgende editie in het voorjaar 2021!

In de zomer van 2019 vond de derde Amerikaanse editie van het Kamermuziek Lab plaats. Tijdens de Indiana University Summer String Academy in Bloomington (IN) hebben we met drie geselecteerde jonge talenten (violiste Grace Lau, altvioliste Lourdes Pinney en celliste Danielle Yoon) een maand lang gewerkt aan het Strijkkwintet in c-klein, KV 406 van Mozart. Het was een ontzettend inspirerende maand!