Biografie

Biografie

Download biografie als PDF

Het Rubens Consort is een flexibel en eigentijds collectief van bevriende topmusici, met een gedeelde passie en specialisatie voor kamermuziek. Geworteld in de rijke samenspeltraditie en geraffineerde klankcultuur van het voormalige Rubens Quartet, vertolken de leden van het Consort in kleine en grotere formaties meesterwerken uit alle eeuwen van de muziekgeschiedenis. De musici studeerden aan gerenommeerde instituten in de VS en Europa, en brengen in het Consort de rijkdommen van deze uiteenlopende muzikale stromingen samen. Jaarlijks brengt de formatie drie à vier hoogwaardige concertprogramma’s waarin de kern van drie strijkers afwisselend wordt aangevuld met andere instrumenten.

Na zestien prachtige seizoenen hebben de leden van het Rubens Quartet besloten hun intensieve carrière als strijkkwartet in 2016 te beëindigen. De musici kijken met voldoening en dankbaarheid terug op deze tropenjaren; een betere scholing voor de specifieke finesses van het kamermuziekvak hadden ze zich niet kunnen wensen. De flexibele inzetbaarheid van de musici in verschillende muzikale formaties naast het strijkkwartet - een van de sterke punten van het Rubens Quartet - is met de oprichting van het Rubens Consort een rode draad geworden. Met de keuze voor variatie wordt ook recht gedaan aan de wensen en mogelijkheden op de actuele kamermuziekmarkt.

Ook op educatief terrein is het Rubens Consort actief, getuige de kamermuziekmodule The art of perception : the perception of art (workshops op middelbare scholen in het hele land) en het Rubens Consort Kamermuziek Lab, in samenwerking met het Prinses Christina Concours.

Het Rubens Quartet studeerde drie jaar fulltime aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie en rondde daarna zijn studie cum laude af aan de Hanns Eisler Hochschule in Berlijn. Tijdens deze studies werd het kwartet intensief begeleid door wereldberoemde internationale kamermuziekspecialisten, waaronder de leden van het Amadeus, Juilliard en Hagen Quartet.
Het kwartet behaalde diverse prijzen op nationale en internationale strijkkwartetconcoursen. Op het eigen label RQ zijn twee internationaal geprezen cd’s verschenen: het componistenportret Rondom Roukens, en een album met de integrale fluitkwartetten van Mozart samen met Marieke Schneemann.

De musici bespelen instrumenten uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

“They are first-rate instrumentalists, communicative performers of great musicality, and they have a fine sense of style.” - Walter Levin

Musici

Sarah Kapustin - viool

Sarah Kapustin's muzikale activiteiten brachten haar reeds naar Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië, in uitvoeringen als soliste, in kamermuziek en als concertmeester. Ze heeft gesoleerd bij orkesten als het Milwaukee Symphony Orchestra, de Juilliard Symphony en de Pasadena Symphony. Sarah heeft prijzen behaald tijdens talrijke concoursen, o.a. de eerste prijs van het Internationaal Concours van Markneukirchen. Sarah vormt vaste duo’s met pianisten Jeannette Koekkoek en Shuann Chai, en haar opnames van o.a. de complete vioolsonates van Beethoven (met Koekkoek) en werken voor solo viool van Bartók, Bach en Fulmer zijn internationaal geprezen.

Sarah behaalde haar Mastersdiploma aan de Juilliard School bij Robert Mann (2005). Eerder ontving ze de Bachelors- en Artistsdiploma’s van Indiana University als studente van Mauricio Fuks. Aanvankelijk had ze les van Mimi Zweig en James Przygocki. Ze studeerde kamermuziek in Parijs (Conservatoire National Supérieur de Musique) bij Michel Strauss en Vladimir Mendelssohn (2006-8). Sarah was de primarius van het gerenommeerde Rubens Quartet van 2008 tot het einde van hun carrière als kwartet in 2016.

Sarah werd geboren in Milwaukee (VS) en woont momenteel in Nederland, waar ze actief is als kamermusicus, soliste, en als concertmeester. Ze treedt ook vaak op met Amsterdam Sinfonietta, het Orpheus Chamber Orchestra in New York en het Chamber Orchestra of Europe. Ze wordt steeds meer gevraagd als docente: sinds 2011 is Sarah hoofdvakdocente viool aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, sinds 2014 is ze als kamermuziekdocente verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en sinds 2017 is ze viooldocente op de Sweelinck Academie, de jong talent afdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Sarah heeft ook masterclasses gegeven in Hong Kong, Frankrijk, Spanje, Italië, Columbia, Brazilië en de Verenigde Staten, en ze geeft les iedere zomer op de Indiana University Summer String Academy.

Sarah bespeelt de “Nico Richter en Hetta Rester” G.B. Rogeri, Brescia, ca. 1690, die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in Amsterdam.


Roeland Jagers - altviool

Roeland Jagers is altviolist, kamermusicus en oprichter van het Rubens Quartet, laureaat van diverse internationale concoursen, waaronder Eindhoven (Tromp 2004), Praag (2005) en Graz (2006). Na studies in Amsterdam en Berlijn trad het kwartet gedurende zestien seizoenen veelvuldig op in Europa, de Verenigde Staten en Israel.

Roeland treedt regelmatig op in belangrijke zalen als het Concertgebouw te Amsterdam, de Tonhalle Zürich, het Konzerthaus in Wenen en de Philharmonie in Berlijn. Bovendien is hij frequent te gast op internationale festivals als Mecklenburg Vorpommern en Schleswig Holstein (Duitsland), Larzac (Frankrijk), Kuhmo (Finland), El Paso Pro Musica, Sitka Music Festival en Indiana University Summer Music Festival (VS).

Roeland studeerde altviool bij Gisella Bergman en Ferdinand Erblich. In 2001 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding. De vervolgstudie Tweede Fase bij Vladimir Mendelssohn werd, eveneens met onderscheiding, in 2004 voltooid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Behalve altviool studeerde hij ook piano aan het Brabants Conservatorium, waarvoor hij in 2003 zijn diploma Uitvoerend Musicus behaalde.

Solistisch concerteerde Roeland met diverse Nederlandse ensembles. Enkele jaren geleden voerde hij met groot succes de veelal als onspeelbaar bestempelde Solosonate van György Ligeti uit, een van de hoogtepunten van het altvioolrepertoire. In kamermuziekverband maakt hij, naast het Rubens Consort, deel uit van Metamorphoses, een nieuw trio van internationale topmusici (klarinet, altviool en piano). Roeland was jarenlang aanvoerder altviool in Sinfonia Rotterdam, en gastaanvoerder in orkesten als Amsterdam Sinfonietta en het Residentie Orkest. Momenteel is hij de vaste aanvoerder in het Noord Nederlands Orkest.

Roeland heeft ook in de rol van docent een brede ervaring. Als faculty van de Summer String Academy is hij sinds jaar en dag actief aan de Indiana University Jacobs School of Music (Bloomington, VS), waar hij altviool en kamermuziek doceert. Naast deze werkzaamheden gaf hij masterclasses aan verschillende Amerikaanse universiteiten, in Spanje en Italië. Namens het Rubens Quartet initieerde en schreef hij de module The art of perception : the perception of art voor het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium, een inspirerend traject voor middelbare scholieren. Specifiek voor het kamermuziekgenre schreef hij een beknopte leergang, waarin zaken als partituurstudie, leiderschap en repetitietechnieken besproken worden.

Roeland bespeelt een Giovanni Pistucci-altviool uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.


Sietse-Jan Weijenberg - cello

Sietse-Jan Weijenberg is de eerste Nederlandse cellist die wist door te dringen tot de finale van het internationale Rostropovich Concours (2009, 4e prijs). Sindsdien treedt hij regelmatig op in binnen- en buitenland als solist en recitalist.

Weijenberg is veelgevraagd bij internationale kamermuziek-festivals (Kuhmo, Aspen, Tokyo, Giverny, Jakarta, Groningen) en was lange tijd actief met zijn pianotrio Demian (1e prijs Maria Canals pianotrioconcours). Weijenberg is daarnaast actief als gast-aanvoerder / solocellist bij onder anderen het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfoniëtta en het Residentie Orkest. In het najaar van 2013 kreeg hij een vaste benoeming als aanvoerder / solocellist van het Nederlands Kamerorkest. Daarnaast is Weijenberg actief in de historische uitvoeringspraktijk met het Franse classicistische ensemble Le Cercle de l'Harmonie.

Van 2011 tot 2015 werd Weijenberg gesponsord met de bruikleen van een instrument gebouwd door Jozef Guarnerius, voorheen bespeeld door de legendarische cellist Janos Starker. Weijenberg maakte cd-opnames voor het label Ultra-Analogue Recordings (Toronto). Dit zijn opnames die streven een tegenwicht te geven aan de digitale, zwaarbewerkte trend door alleen volledige, onbewerkte takes te gebruiken, opgenomen met analoge apparatuur. In The Strad Magazine werden deze opnames beschreven als "een opname die de ruwe kantjes niet schuwt (...) dringend en opwindend, een emotionele achtbaan met intens gevoeld rubato, overtuigende passie en een gevoel voor oneindige ruimte."

Weijenberg begon zijn cellostudie in Leeuwarden bij de cellist Jirka Prchal, vervolgde deze bij Jan Ype Nota aan het conservatorium in Groningen en behaalde zijn Diplôme Supérieur aan het Conservatoire de Paris bij Michel Strauss. Tevens volgde hij masterclasses bij grootheden als Richard Aaron, Janos Starker of Natalia Gutman.

Programmavoorstellen

Duo's en trio's

De drie kernleden van het Consort hebben zich sinds de oprichting van het ensemble bekwaamd in de prachtige literatuur voor strijktrio. Daarnaast treden ze ook in wisselende duo’s op. Een gevarieerd programma is dus nooit ver weg! Composities van Mozart, Beethoven, Romberg, Schubert, Dohnanyi en vele anderen staan garant voor een hoogstaand concertprogramma.


Grotere bezettingen

Marieke Schneemann is al jarenlang een van onze favoriete collega’s. Haar prachtige fluitspel is slechts een van haar talrijke kwaliteiten: Marieke is een kunstenares pur sang, die zich evengoed vocaal, instrumentaal of zelfs als beeldend kunstenares kan uitdrukken. Het is dan ook niet verrassend dat het Rubens Quartet al in 2013 met Marieke samen Mozarts Fluitkwartetten op CD vastlegde. Om de samenwerking nieuw leven in te blazen, putten we uit een rijk arsenaal van repertoire in verschillende bezettingen, variërend van Mozart en Beethoven tot Reger, Villa Lobos en Copland.

Shuann Chai is een groot pianiste, en een goede vriendin. Haar uitvoeringen op de moderne vleugel wisselt ze graag af met concerten op de fortepiano, hetgeen resulteert in een diepgaand muzikaal begrip van beide instrumenten, en een even vanzelfsprekende als verfrissende interpretatie. Met Shuann – die in dit programma de moderne vleugel bespeelt - brengen we werken van Beethoven, Mendelssohn en Schumann in verschillende combinaties van musici.

De oplettende lezer herkent Tali Goldberg natuurlijk van haar rol als tweede violiste in het Rubens Quartet; een rol die zij op onovertroffen wijze vervulde. We zijn dan ook bijzonder verguld met deze hernieuwde samenwerking.
Anna-Magdalena den Herder is een van de meest vooraanstaande jonge altviolisten van dit moment. Naast haar functie van plaatsvervangend aanvoerder in het Nederlands Kamer Orkest is ze buitengewoon actief als soliste en kamermusicus. In deze kwintetformatie brengt het Rubens Consort werken van Mozart, Beethoven en Bruckner.